Innehållsförteckning
I Svedala kommun arbetar vi för att alla elever ska lyckas. Genom att medvetet arbeta för att utveckla en skola på vetenskaplig grund och beprövad erfarenhet vill vi kunna erbjuda en skola som kompenserar väl för de olika förutsättningar som barnen har med sig och där eleverna i våra skolor presterar på en jämn och hög nivå, varje år. Från det att eleverna börjar skolan ska de uppvisa godtagbara kunskaper och andelen elever som presterar på högre nivå ska vara hög och öka. Alla elever ska utmanas till att prestera efter sin bästa förmåga.
Utbildningen ska vila på vetenskaplig grund och beprövad erfarenhet – Skollagen 1 kap 5 §
Analys
KU-dagen den 20 mars genomfördes en SWOT-analys utifrån målsättningen att alla ska lyckas och utifrån analysen har följande faktorer lyfts fram som prioriterade områden:
- Omvärldslärande – att möta omvärlden, andra människor, verksamheter och personal. Syftet är att eleverna ska tränas i att göra bra val utifrån en god kännedom om sig själva samt motivera och bidra till en större lust till lärande
- Lektionsplanering – undervisningen blir inte bättre än vi planerat den och undervisningen är grunden i vår kärnverksamhet.
- Önskan om fortbildning – fortbildning måste ha sin utgångspunkt i elevernas behov då det är deras utveckling som är vårt uppdrag. Vad behöver jag utveckla/lära mig mer om för att möta mina elevers behov (så att alla ska lyckas).
- Att nyttja de möjligheter som finns genom KvUtiS och Förstelärare bloggar.
Syfte
Syftet är att förbättra resultat genom att utveckla lektionsplanering och omvärldslärande. I arbetet ska vi användanda oss av resurser på KvUtiS och Förstelärare bloggar. Fortbildning som sker bör kopplas till behov som framkommer i samband med detta utvecklingsarbete.
Framgångsfaktorer
ur Skolinspektionens rapport –Rätten till kunskap
Några slutsatser som kan dras utifrån forskningen om hur undervisningen påverkar elevers studieprestationer och som Skolinspektionen tar fasta på lyder:
- Elever vars lärare använder en bred arsenal av metoder och verktyg och sina goda ämneskunskaper i undervisningen, lär sig mer än elever vars lärare saknar eller inte fullt utnyttjar sin didaktiska och metodiska kompetens.
- Elever vars lärare är tydliga ledare som utmanar, driver och skapar förtroendefulla relationer, lär sig mer än elever vars lärare inte ser det som sin uppgift att peka ut riktningen för elevens utveckling och erbjuda verktyg som kan leda eleven rätt.
- Elever vars lärare vet att det är deras ansvar att organisera undervisningen efter elevers individuella behov, lär sig mer än elever vars lärare tror att elever lär på samma sätt och undervisar därefter.
- Elever som undervisas av lärare som vet och visar att alla elever kan lära, lär sig mer än elever vars lärare tror att vissa elever kan och andra inte.
- Elever som ges förutsättningar att vara med och välja aktiviteter och vars erfarenheter och kunskaper blir en utgångspunkt i undervisningen, lär sig mer än elever vars lärare tror att elever inte har det som krävs för att involveras och vara med och påverka.
En framgångsrik undervisning som leder till att eleverna når goda studieresultat kan inte beskrivas i endimensionella termer. Det är kvaliteten i lärarens kombinerade kunskaper, förmågor och handlingar i varje unik undervisningssituation som skapar förutsättningar för elevers lärande och kunskapsutveckling. Medan forskningen pekar ut några specifika kompetenser hos läraren som visat sig ha stor betydelse; kompetens att bygga och utveckla relationer, ledarkompetens och didaktisk kompetens, krävs också en organisation som skapar tydlighet och struktur och där det finns kollegiala samtal om mål, värderingar och bedömning av resultat som rektor driver. Inom denna ram kan läraren sedan forma sin undervisning och skapa tydliga och goda förutsättningar för elevernas lärande.
ur Skolinspektionens sammanställning av forskningsresultat som stöd för granskning på vetenskaplig grund –Framgång i undervisningen
- Skolinspektionens Från huvudmannen till klassrummet
- Skolverkets Det är skolans ansvar att alla elever ska lyckas
- Pedagog Stockholms Tolkningen av resultaten är viktigare
- Effektstorlekar hämtade från Hatties forskning
- Animation Synligt lärande (5:13)
- Filmklipp Vad kännetecknar framgångsrika skolor? (8:04)
- Filmklipp Intelligens, motivation och belöning (5:51)
ATT DISKUTERA
- Känns skolforskningens slutsatser riktiga utifrån era erfarenheter?
- Vad behöver ni göra för att bli bättre på att anpassa undervisningen till elevers olika behov och kunskapsnivåer?
Lärmoduler
- Alla ska lyckas KvUtiS
Förstelärare bloggar
- PISA 2015 och Alla ska lyckas Malin Sjöberg
Material som stöd
Nu när vi vet vilket våra identifierade utvecklingsområden är behöver vi veta vilket stöd vi kan finna på KvUtiS, Förstelärare bloggar och andra platser:
Lektionsplanering
Genom att planera undervisningen kan man skapa en struktur för såväl lärare som elever. Planeringen ska vara ett stöd för läraren, så att hon eller han kan försäkra sig om att undervisningen leder mot de nationella målen. Läraren ska även kunna använda planeringen för att utvärdera elevernas kunskaper och den egna undervisningen samt för att kommunicera med elever, föräldrar, rektorn och andra lärare.
- Allmänna råd för planering och genomförande av undervisningen av Skolverket
- Planera ett arbetsområde Skolverket
- Stöd för planering KvUtiS
- Fem steg för planering av ett språk- och kunskapsutvecklande arbetsområde
- Sju steg som du kan använda för att närma dig inkluderande planering Helena Wallberg
- Vilka elever planerar du för? Målimun
- Lektionsmall Kristoffer Creutz
- Cirkelmodellen Skolverket
Lärmoduler
- Planering och samplanering av Annika Sjödahl, Marianne Modigh
- Elevinflytande – av Jane Sjögren
- Alignmentplanering NTI Mallalignmentplanering
Förstelärare bloggar
- En struktur för att synliggöra lärandet och Utvärdering med eleverna Joakim Nilsson
- F… igen!? Cornelia Falkentoft
- Genrepedagogik och cirkelmodellen Hanna Fred Åhlander
- Att arbeta tematiskt eller i block är roligt, jobbigt, svårt och utmanande Malin Sjöberg
- När normen är varje man för sig själv Malin Sjöberg
Omvärldslärande
Många studier visar att unga är långt ifrån rustade med tillräckliga
kunskaper om arbetslivet och olika yrken under sin skoltid. De skolor som arbetar kontinuerligt med studie- och yrkesvägledning genom hela grundskolan ser stora vinster genom att många elever upplever sig mer motiverade och känner en större lust till lärande. Lärare har en nyckelroll då de dagligen bidrar till elevernas självkännedom samt med information om yrken kopplat till olika ämnen.
(ur Det gäller våra elevers framtid- det gäller att hjälpa våra elever att göra väl underbyggda val Skolverket)
- Entreprenöriellt lärande — vad innebär det och vilken betydelse kan det ha? Kommunförbundet Skåne
- Allmänna råd för att arbeta med studie- och yrkesvägledning Skolverket
- Yrkeskompassen Arbetsförmedlingen
- SkolaArbetsliv GR Utbildning
- Samverkan skola arbetsliv Nordström Education
- Tips till skolans studie- och yrkesvägledning Gabriella Holm
När eleverna på Bor skola fick uppdrag från företag upplevde de att undervisning blev mera på riktigt. Filmen är från Bor skola årskurs 6-9 och en del i skolverkets uppdrag att stärka studie- och yrkesvägledning (14:43).
Vi elever är framtiden (2:15). Se även Vi lärare behövs (2:33)
Lärmoduler
- Studie- och yrkesvägledning (Gy) Skolverket
Förstelärare bloggar
- Mitt i processen – att arbeta med det entreprenöriella lärandet Richard Linde
- Att skapa motivation hos eleverna Richard Linde
- Motivation del 2 Richard Linde
- Att tala inför varandra – på riktigt Lilian Birath
- Utmaning öppnar dörrar mellan hem och skola Linda Sonesson
Utveckla beprövad erfarenhet

Även studier som har gjorts av det brittiska centret Evidence for Policy and Practice Information (EPPI) ger stöd för att kollegial kompetensutveckling ger mer effekt än individuell, centret är världsledande på systematiska översikter för utbildningsområdet. EPPI lyfter fram att det är viktigt att lärare får identifiera sina egna fortbildningsbehov och att det finns processer som uppmuntrar, utvidgar och strukturerar den professionella dialogen och som möjliggör för lärare att pröva nya lärdomar i undervisningen. Institutet summerar: ”Den samlade bilden om vad som ger positiv effekt indikerar att kontinuerlig kollegial fortbildning för lärare har en stor potential att spela en avgörande roll vid tolkning och implementering av skolreformer i praktiken.”
För svensk del lyfter forskaren Lars Mouwitz i Hur kan lärare lära? fram vikten av att engagera lärare i projektens utformning, genomförande och utvärdering och att aktiviteter som inbegriper hela ämnesgruppen har stor betydelse. Mouwitz ser problem i att lyfta ut enskilda lärare och ge extern fortbildning eftersom läraren inte kan hävda sig vid återkomsten till kollegor och traditionell skolkultur. Sammantaget måste lärarnas kunnande om klassrumspraktik uppmärksammas och förädlas, och förändringar av arbetssätt måste utgå från denna kunskapspotential i förening med ny forskning.
(ur Forskning för klassrummet, s.24ff)
- Skolverkets: Kollegialt lärande nyckelfaktor för framgångsrik skolutveckling
- Skolverkets: Hur kan kollegialt lärande bidra till elevers kunskapsutveckling
- Pedagog Malmös Helen Timperley: lärares professionella utveckling och Pedagog Värmlands Att ta kontroll över sitt lärande
- Skolverkets Beprövad erfarenhet (8:02)
ATT DISKUTERA
- Vilka erfarenheter har du av effektiv kompetensutveckling för att förbättra resultat, planering av undervisning och av att arbeta med att möta omvärlden?
- Forskning visar att den största skillnaden i resultat är inte mellan skolor utan mellan klassrum. Hur kan vi som kollegor göra för att lära av varandra och minska dessa skillnader?
- Hur kan vi arbeta för att uppfylla skollagens krav på utbildning och undervisning som vilar på beprövad erfarenhet?
Arbeta för att nå målet
“I skollagen (2010:800, 1 kap. 5 §), kan vi läsa att ”Utbildningen ska vila på vetenskaplig grund och beprövad erfarenhet”/…/ Det är egentligen inget märkvärdigt krav för en modern utbildning men samtidigt öppnar det upp för en värld av möjligheter och utmaningar. Att utbildning vilar på vetenskaplig grund bör innebära att vi ska följa aktuell forskning om utveckling, pedagogik och lärande för att sedan implementera de nyvunna kunskaperna i undervisning och verksamhet.” Läs vidare i Arbeta tillsammans eller bara samtidigt av Michael Rystad.
Här följer ett antal olika modeller för kollegialt lärande som kan användas för att utveckla beprövad erfarenhet. Vilka modeller passar oss bäst?
Auskultation och lektionsobservationer
Att få hjälp av en kollega eller någon annan med kompetens att bedöma en lektion kan vara till stor hjälp för en lärare. I dessa lärmoduler får du möjlighet att träna dig i att göra kvalitativa observationer av undervisning:
– Lektionsobservation 1
– Lektionsobservationer 2
Ta del av Ullvigymnasiets upplägg för ett läsårs arbete med lektionsobservationer:
– Lektionsobservationsupplägg
– Tematiskt lektionsobservationsupplägg.
Teacher Learning Communities: Dylan Wiliams modell för samtalsstruktur och modell för personlig handlingsplan med ett exempel från Svedala för systematisk utveckling av undervisning. Läs om hur man arbetat med kollegialt lärande på Täby Enskilda Gymnasium med alltifrån nätverksträffar och auskultation till TLC och TeachMeets. Läs mer i Från lärare till skolor – om att införa formativ bedömning i större skala.
Lärmoduler: En av de viktigaste framgångsfaktorerna för att utveckla undervisningen är att lärare tillsammans analyserar och utvärderar sin undervisning. Det innebär att diskutera undervisningssituationer och didaktiska frågor, att lyfta upp problem och svårigheter samt att kritiskt granska inte bara andras arbete utan även sitt eget. Genom att arbeta med lärmodulscykler uppfyller ni både Skollagens krav på arbete för beprövad erfarenhet samtidigt som ni arbetar med en modell för fortbildning som har stöd i forskning. Ta del av NTI-gymnasiets upplägg att Arbeta i lärande team (lärmoduler á la matematiklyftet).
Kollegahandledning med fokus på undervisning: På modellskolorna i Jönköping och Ängelholm används en variant av kollegahandledning med fokus på undervisning. Läs om samtalsmodellen i Samtalskonst i praktiken.
Upplägg från Spångholmsskolan och Kyrk- och Roslättskolan.
Lärmodul
- Kollegialt lärande, att arbeta tillsammans Lydia Folke och KvUtiS
Förstelärare bloggar
- Notera – ett sätt att öka kvaliteten Caroline Åkesson
- Coniuncti forte – tillsammans starka Veronica Ranebjer
- Dags att göra bokslut Joakim Nilsson
- Elev på min egen lektion Joakim Nilsson
Annat stödmaterial
Metod för att göra noteringar i undervisning
Att arbeta vidare efter matematiklyftet NCM
Sensus metodbank – Metoder för att starta, skapa goda samtal, stärka gruppen och avsluta.
Kollegialt lärande i praktiken Katedralskolan i Uppsala