Omvärlden - aktuella konferenser och föreläsningar
Omvärldsbevakning är viktigt, men kan vara svårt att hinna med som skolledare. I lektorernas uppdrag ingår att omvärldsbevaka forskning, litteratur, konferenser och föreläsningar inom området undervisning på vetenskaplig grund, och dela det här:
Lärarnas skolutvecklingskonferens 16 april 2021
Lärarnas skolutvecklingskonferens i Skåne vänder sig till forsknings- och skolutvecklingsintresserade lärare, förskollärare och skolledare. Syftet är att skapa en arena för professionellt lärande där deltagarna kan dela och på så sätt fördjupa sina kunskaper och frågeställningar.
Tid: 16 april, fredag, 9:00-16:00. Konferensen är digital och kostnadsfri!
Svedala kommun representeras av fyra bidrag i årets upplaga av lärarnas skolutvecklingskonferens:
- ”Ett undersökande tillvägagångssätt - vägen till förbättring på Roslättsskolan” - Roslättskolan presenterar.
- ”Stationsarbete – ett arbetssätt för att genomföra kartläggningarna och för att anpassa och utmana i den ordinarie förskoleklassundervisningen” - Kyrkskolan presenterar.
- ”Didaktiska nätverk – samverkan språkinriktad och kunskapsutveckling genom case-metodik” - Aggarpsskolan, är en del av arbetet.
- ”Att organisera praktiknära skolforskning som ömsesidigt samarbete lärosäteskolor” - Nils Fredriksson Utbildning, är en del av arbetet.
36 bidrag från hela Skåne kommer att presenteras. Alla skolformer är med.
På konferensen kommer ni också lyssna på:
- Mats Trondman, professor i kultursociologi vid Linnéuniversitetet. I sin föreläsning Vad gör framgångsrika skolor? beskriver och analyserar han fenomenet skolframgång.
- Maria Wiman – Sveriges bästa lärare 2019 och författare bakom boken Värdeskapande lärande. I sin föreläsning varvar hon exempel från sin egen lärarpraktik med forskning om motivation och värdeskapande studier.
Anmäl dig här.
Mer information om konferensen: hittar du här.
Deltagare om tidigare konferenser:
Vetenskapsfestivalen i Göteborg 12-18 april 2021
Det är vetenskapsfestivalen i Göteborg (12-18 april) med olika online-aktiviteter för elever och lärare. Det finns en online-lärarkonferens också... Allt är kostnadsfritt, men anmälan krävs.
Läs mer här.
• Skolprogrammet: 12-16 april
• Lärarkonferensen: 13 april
• Forum för forskningskommunikation: 14 april
• Publika programmet: 14-18 april
RUC-digitala föreläsningar
Regionalt utvecklingscentrum (RUC) arbetar med kompetensutveckling, fortbildning och verksamhetsutveckling inom fälten lärande, pedagogik och ledarskap. RUC erbjuder återkommande föreläsningar och möjlighet till erfarenhetsutbyte och diskussion kring olika aktuella teman som rör skolutveckling. Syftet är att skapa en mötesplats för forskning och praktik och att tillgängliggöra forskning med relevans för skolsamhället.
Under pandemin är mötesplats RUC ett digitalt forum. Föreläsningar och diskussioner kommer att ske via Zoom. Antalet deltagare per tillfälle är begränsat till ca 200. Om du är anmäld och får förhinder kan du överlåta din plats till en kollega. Träffarna är kostnadsfria.
Aktuell föreläsning:
- Gymnasieskola på distans och grundskola i standby. Skolpersonals erfarenheter av sitt arbete i skolan under Coronavåren 2020. Måndagen den 26 april kl. 15.00-16.00 via Zoom, Ola Holmström. Anmäl dig här.
|