Innehållsförteckning
Målsättning
Mål för satsningen
När vi är färdiga:
- har vi fördjupad förståelse för uppdraget utifrån läroplanen.
- är fritidshemmets uppdrag synliggjort, känt och framträdande.
- arbetar vi systematiskt med kvalitetsarbete.
- är det fler barn som lyckas i skolan.
Att göra lokalt

- Samtliga enheter ska göra en analys för och ta fram en målsättning för det lokala utvecklingsarbetet på fritidshemmet.
- Samtliga enheter ska ta fram en utvecklingsplan med analys, målsättning, aktiviteter, uppföljning och utvärdering för arbetet synliggörs.

Att göra centralt
Särskilt fokus på att stödja arbetet med målsättningen:
- har vi fördjupad förståelse för uppdraget utifrån läroplanen
- är fritidshemmets uppdrag synliggjort, känt och framträdande

SLG den 16 februari 2017
Mål för arbetet i SLG
Sätta ord på hur vi ser på fritidshemmets uppdrag och enas kring vad vi är överens om gällande vår förståelse av fritidshemmens uppdrag. Diskussionerna kan vi sedan använda som utgångspunkt i arbetet med satsningen på “lärande hela dagen – fritidshem för att alla ska lyckas”.
Steg 1 Diskutera hur vi ser på fritidshemmets uppdrag i våra verksamheter
Steg 2 Diskutera hur fritidshemmets kompetens och uppdrag bör fungera för skapa en verksamhet där alla ska lyckas
Aktivitet
En modell för att skapa samsyn
James Notttingham har presenterat en modell för att skapa samsyn kring en visionen som skulle kunna användas för att arbeta med begreppet Lärande hela dagen.
Visionen bör konkretiseras i mentala modeller. De mentala modellerna som utformas för att leda mot visionen blir ett sätt att synliggöra och möjliggöra samtal om vilka yttringar en vision kan ha. Till exempel kan vi formulera en vision där skolans och fritidshemmens uppdrag samverkar och kompletterar varandra med lärande hela dagen, men trots att vi alla arbetar med visionen kan tolkningarna som görs av denna vision bli helt olika. Hos en person kan visionen uppfattas som att ”eleverna ha undervisning i skolämnena hela dagen” och hos en annan som att ”om eleverna ska ha lärande hela dagen bör vi använda tiden på fritids för läxläsning”. Inte förrän vi sätter ord på våra mentala modeller kan vi få en gemensam syn på hur vi ska tolka visionen.
När vi väl är överens om vilka mentala modeller som ska gälla, bör dessa påverka våra system och strukturer så att de stödjer visionen. Organiserar vi oss för kollegialt arbete för att hjälpa varandra att komplettera elevernas lärande med olika kunskaper och förmågor eller organiserar vi oss så att arbetsuppgifter delas upp sinsemellan olika personalgrupper? Hur vi väljer att organisera och strukturera oss påverkar i sin tur våra beteendemönster. Nottingham påpekar att det är visionen som ska prägla våra system och beteenden och inte tvärtom.
Nyckelträff den 3 mars
Syfte
- Syftet med just denna träff är att diskutera hur vi kan hjälpa varandra att komma igång med diskussioner fritidshem/skola kring Lärande hela dagen.
Tema
- Lärande hela dagen
- Fritidshemmens uppdrag
Program
- Info om process kring lärande hela dagen
- Praktikexempel genom inspel från nyckelpersoner. Nyckelpersoner från ett par skolor presenterar hur de arbetar med satsningen och gärna med fokus på hur de tagit sig an att få grepp om fritidshemmets uppdrag och hur diskussionerna skett lokalt.
- Tillsammans diskutera hur sätter vi igång process kring lärande hela dagen.
Var
- Röda skolan 9-11.
Stödmaterial
Utvecklingsplan för fritidshem
- Ta del av implementeringsmaterialet Läs och diskutera de nya läroplanstexterna.
- Ta del av Skolverkets diskussionsunderlag Fritidshemmet – Lär känna din läroplan
- Ta del av analys som stöd för Fritidshem för att alla ska lyckas.